Eigen Thermen Resort

  • Geplaatst op: 2018-11-05 11:12:24

  • Auteur: Lynn Kemp

Puur natuur en luxe wellness in de Chaamse Bossen   

Voor de Chaamse Bossen, een prachtig natuurgebied tussen Breda en Tilburg, zocht Staatsbosbeheer een partij met lef en ideeën om het gebied te versterken. Brabantse ondernemers bedachten een luxueus Eigen Thermen Resort. Een proces van goed overleg brengt ‘natuur’ en ‘pure luxe’ in een prachtig evenwicht.

Bos zoekt ondernemer

Midden in de Chaamse Bossen tussen Breda en Tilburg en 4 km van de Belgische grens ligt een gebied van 45 hectare. Het is eigendom van Staatsbosbeheer en bestemd voor recreatie. Voorheen was hier een zwembad gevestigd, dat 1,5 jaar geleden gesloopt is. Onder de noemer ‘Bos zoekt ondernemer’ ging Staatsbosbeheer op zoek naar een partij die deze plek wilde inrichten als recreatie- en natuurbelevingslocatie. Een zoektocht uiteindelijk eindigde bij deze Brabantse ondernemers. Zij konden wel uit de voeten met doelstellingen van Staatsbosbeheer. Een grootschalig en luxueus saunacomplex, onder de naam Eigen Thermen Resort was hiervan het gevolg.

Poort tot de natuur

In de directe nabijheid van Chaam leggen de initiatiefnemers in het bosrijke gebied een zogeheten Natuurpoort aan: een startpunt om de bossen in te trekken, gecombineerd met een luxueus thermencomplex. De komst van zo’n startpunt voor een mooie wandeling was voor Staatsbosbeheer, eigenaar van de grond, een belangrijke voorwaarde. Er komt een centrale voorziening (het ‘Chaamse Hoen’) inclusief restaurant en koffiehuis voor dagtoeristen – de perfecte springplank naar de natuur.

Het grootste deel van het gebied ligt binnen het Natuurnetwerk Nederland, een samenhangend netwerk van belangrijk en zwaar beschermde natuurgebieden. Zeven hectare ligt erbuiten. Daar wordt nu het wellnessresort, de Natuurpoort en de parkeerterreinen ontwikkeld. Een saunatuin van ruim 3,2 hectare ligt volledig afgeschermd en krijgt diverse ‘state of the art’ sauna’s. Het complex telt daarnaast meerdere beautysalons, een toprestaurant met lokale gerechten en een luxe 4-sterrenhotel met 60 hotelkamers en suites met wellness-faciliteiten. De gebouwen zullen straks in harmonie zijn met de omgeving, een belangrijke voorwaarde in dit beschermde gebied.

Internationale allure

Binnen de criteria van Staatsbosbeheer, hebben de ondernemers mooie plannen ontwikkeld. Zo worden er diverse routes aangelegd voor wandelaars, fietsers en bijvoorbeeld mountainbikers in het achterliggende weidelandschap. Het project heeft internationale allure en mikt ook op bezoekers uit België. Gemiddeld zeshonderd gasten zullen wij per dag verwelkomen. Er komt een kunstroute, een speel- en bootcamp-bos. En het saunacomplex? Dat wordt het neusje van de zalm op wellness gebied, met een totale beleving van natuur, rust en ontspanning, zo stellen de ondernemers. “In 2019 starten wij met de bouw en in 2020 verwelkomen we de eerste gasten.”